fbpx
Design biofil

5 modalitati simple de a integra Designul Biofilic in casele noastre

   Exista o constientizare din ce in ce mai mare cu privire la cat de mult ne poate afecta bunastarea, spatiul ce ne inconjoara. Acum, mai mult ca oricand, ne petrecem mai mult timp la interior (acasa si la birou). Conform studiului si declaratiilor lui Peter Foldbjerg, managerul diviziei de energie solara si climat interior in cadrul Velux, ne petrecem pana la 90% din vietile noastre intre patru pereti si am devenit “o generatie de interior”.

   Este important ca, spatiile noastre interioare sa fie concepute pentru a ne face sa ne simtim mai bine, sa ne retragem, sa incetinim si sa ne recuperam in propriul nostru sanctuar.

   Biofilia se traduce ca „iubire a naturii”. Termenul a fost definit de Edward O. Wilson drept „tendinta innascuta de concentrare asupra vietii si proceselor asemanatoare vietii”. Acesta propune sa avem o predispozitie evolutiva, sa recunoastem si sa ne raportam la mediul natural.

   In lumea designului, Designul Biofil se traduce ca un set de principii care sa ne permita reconectarea cu lumea exterioara, fie ca se realizeaza direct prin plante, prin texturi si materiale naturale, fie cu modele si forme pe care le recunoastem din natura.

   Pornind de la a pune oamenii in centru atentiei, spatiile care vor fi proiectate cu aceste principii de Design Biofil pot ameliora stresul, pot stimula starea de spirit, imbunatatirea functiei cognitive si creativitatea.

    Iata cinci sfaturi simple prin care puteti integra din principiile Designului Biofil:

  1. Alegeti mobilierul din materiale naturale: materiale precum bambusul, rattanul si lemnul, deoarece aduc un sentiment de caldura, variatii de texturi si nuante.
  2. Adaugati un element cu textura si model: anumite texturi pot fi folosite pentru a le imita pe cele pe care le-ati vedea in natura. Ar putea fi o serie de placi în forma de fagure sau ceva abstract, cum ar fi forma unui set de curbe pe un covor. Puteti utiliza textile precum lenjerii, draperii din bumbac sau in.
  3. Maximizati lumina naturala intr-un spatiu: spatiile luminoase, aerisite, inundate de lumina naturala ne pot ridica starea de spirit. Luati in considerare atunci cand va aranjati mobila ca acesta sa nu obtureze patrunderea luminii in incapere. Daca lucrati de acasa, pozitionati biroul langa o fereastra, de preferat fiind ca lumina sa vina din stanga – lumina naturala va va ajuta sa ramaneti alert si concentrat.
  4. Ganditi-va la toate simturile: pe langa simtul vazului, simtul tactil, puteti lua in considerare si auzul si simtul olfactiv. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca deschiderea ferestrei in fiecare dimineata si seara pentru a lasa aerul curat sa intre in casa, ascultand muzica, iar in ceea ce priveste mirosul puteti folosi un difuzor de aromaterapie cu uleiuri esentiale. Alegeti parfumuri proaspete precum eucalipt, lavanda, menta, rozmarin si bergamota.
  5. Adaugati cateva plante in casa: aceasta este probabil una dintre cele mai usoare si eficiente metode de a aduce un element de Design Biofil. Se stie ca plantele imbunatatesc calitatea aerului prin captarea poluantilor, dar s-a dovedit ca ajuta la reducerea nivelului de stres si imbunatatirea productivitatii. Specialistii recomanda ca la fiecare 8 metri patrati ai casei sa existe cate o planta.

    Cateva exemple de plante care mentin aerul curat: Aloe Vera (Aloe Barbadensis), Palmierul Areca (Lutescens Chrysalidocarpus) cunoscut ca fiind unul din cele mai bune plante in purificarea aerului, Ficusul de cauciuc (Peperomia Obtusifolia sau Ficus Robusta), Palmierul de bambus sau Palmierul pieptene (Chamaedorea Seifrizii), Feriga Boston (Nephrolepis Exaltata Bostoniensis), Arbustul vesnic verde chinezesc (Aglaonema), ”Cizma fericirii” (Dracaena Massangeana sau Dracaena fragrans Massangeana), Iedera englezeasca (Hedera helix), Gerbera (Gerbera sp. sau Gerbera jamesonii), Photosul auriu (Epipremnum aureum sin. aureus Scindapsus), Trunchiul fericirii (Dracaena Deremensis),  Arborele Dragon (Dracaena Marginata), Orhideea Molie (Phalaenopsis), Crizantema (Chrysanthemum sp. sau Chrysanthemum morifolium), Crinul Pacii (Spathiphyllum sp.), Planta Sarpe (Sansevieria trifasciata), Planta Paianjen (Chlorophytum comosum) si Ficusul Plangator   (Ficus Benjamina).

 

   Incearcati si voi sa integrati Designul Biofil in interiorul locuintei voastre. Urmati pasii de mai sus, rand pe rand, si bucurati-va de beneficii zi de zi. Da, poate ca suna pretentios, insa cu siguranta va veti regasi mai binedispusi prin modificarile facute.

   Iata si cateva idei de Design Biofil si locurile de unde puteti cumpara produsele. Alegeti mereu ce vi se potriveste!